2016年1月22日星期五

武吉布朗文史之旅 2016年1月23日上午9点

Meeting Point: Caldecott MRT, CC17, Exit A
Time:9.00 Am
Date: 2016-1-23 (sat)
Language: Chinese

The Senior Volunteers/Researchers will lead the walk from Caldecott Mrt to Bukit Brown Cemetery via Lornie Road. Started with tomb occupied personality at the time, we shall conjunction the history of Singapore with tombs.
The Tomb we are going to visit including:
Republican Vice Chairman See Wu Ih, Tan Kim Ching, Cheang Hong Lim, Principal of Gong Shan School Lim Chek Yang, Lim Chong Pang, Anti Red police officer Wong Chin York, a tomb inscription written by China President Lin Sen, ......and many more.
Please bring along your umbrella or raincoats, water bottle, insect repellent,covered shoes and proper wearing. Please note that the walk end around 12pm at Bukit Brown, advice to bring along your Easylink Card.

集合处:加利谷地铁站 Caldecott MRT CC17
时间:9.00Am-12.00Pm
日期:2016-1-23
语言:华语
武吉布朗文史之旅
1月23日,武吉布朗资深义工/研究员将带领大家漫步于俗称咖啡山的武吉布朗,早上9时在加利谷地铁站(Caldecott MRT CC17, Exit A)集合,经罗尼路进入武吉布朗坟场。文史之旅从墓主的生平事迹开始,一起探索旧时新加坡的历史原貌。
当天参观的坟墓包括:
共和党副主席薛武院、陈金钟、章芳林、工商校长林则杨、反共先锋王振玉、林忠邦家族、国民党主席林森题字的坟墓,大天球马戏团台主孙锡廷……
请大家携带雨具、饮用水以及防蚊具,行程会经过一段泥路,请穿适合的运动鞋和衣服。文史之旅大约在12点结束,终点在武吉布朗,请携带乘车卡。

2015年11月26日星期四

小桃源与陈楚楠


陈楚楠,祖籍福建厦门,1884年生于新加坡,卒于1971年。父亲陈泰是当地著名的木材商人和黄梨大王,在克拉码头拥有黄梨厂,后因发展码头,将土地献给政府,为了纪念他的无私贡献,克拉码头的支路陈泰坊就是以他的名字命名。陈楚楠青年的时候接受新思想,在邱菽园的影响下,他曾倾向保皇,常以“思明州少年”为笔名,在当地《天南新报》及香港《中国日报》上发表文章,抨击清政府的腐败,鼓吹维新,但后来在尤列等人的影响下,阅读了《革命军》、《扬州十日记》等大量革命书刊,转而接受革命思想。 1894年,他又与张永福集资创办《图南日报》,借助文字唤起民众进行民主革命、推翻清廷。

1901年,陈连亩,陈楚楠之兄,在马里士他路103号建造洋房,取名小桃源,这是年轻人聚集取乐之处,也是畅谈国事的场所。1903年邹容和章太炎被捕入狱准备引渡给清朝政府,陈楚楠等以小桃园名誉上书英驻上海大使馆,援引保护国事犯条例要求领事给予援助,邹容和章太炎最终获免引渡,陈楚楠、张永福、林义顺等人首次参加中国革命斗争,并获得胜利,深受鼓舞,而小桃源更因此名扬海外。19057月,孙中山前往东京途中过境新加坡,经尤列的介绍下与陈楚楠、张永福等相会。孙中山因宫崎事件被禁入境五年,当时禁令未解,后与警厅磋商,终于求得允许孙中山登岸,一行人在小桃源聚餐与会者还包括邵甘棠。

在日本成立同盟会之后,孙中山再度过境新加坡,这次禁令已过,张永福等人邀请他到晚晴园,孙中山在此建同盟会新加坡支部,他与李竹痴起稿盟书,第一天入会的有三人,陈楚楠、张永福和李竹痴,其他成员陆续加入,而陈楚楠和张永福出任同盟会首任正副会长。
小桃园
邹容
陈楚楠墓

小桃园建筑蓝图

2015年11月23日星期一

陈金钟墓


 
陈金钟是陈笃生长子,任暹罗驻新加坡领事,新加坡甲必丹,他和中国关系密切,但很少在这面的研究。在1887年,中国战舰致远号等访问新加坡时,他在树林园(位于甘榜爪哇,即Chinese Club)宴请官兵时说,“大清自开业以来二百余年,尊尚王道,乃日久而弱,故数十年来。海疆多事,但有文必有武备,惟今做始必先治内而后外患不入,非一朝一夕可以为之夫!中国能自振兴,共享太平,自是朝廷之福,而我辈亦可乐尧天。兹遇诸君皆抱异才,际遇风云可作公侯干城之选,将来精忠报国,共(勷)升平,敬望诸君有以尽欢于今夕也。”

邓世昌在致谢词说, 他在十七年前,即1870年首次到访新加坡,当时他只是海军的见习船员,对新加坡的热情款待,深为感激。

Tan Kim Ching Made a speech When Chinese Navy Squadron Visited Singapore in 1887,.

“The Tai-Tsing dynasty of the Middle Empire was established more than 200 years ago, and attained its glories through following the ‘Royal way’ (path of undeviating rectitude). With the lapse of time, and since half a century troubles have continued to increase during some years. But the administration of civil affairs should be combine military preparedness, in which direction a commencement has now been made; but it must begin internally so as to avoid outside aggression. To guard against disaster is not the work of a single day; and when the Middle Empire is able to defend itself and thus enjoy the benefits of tranquility and peace. It may indeed be deemed happy; and to us it will be a matter of great rejoicing. For the attainment of such perfection, depends upon the abilities and exertions of the Military and Navy; and the result will ultimately be the faithfully guardianship of the Empire. With such wishes, I hope that gentlemen now here will joyfully join with myself in drinking the health of the Admiral and Officers of the Squadron.”

Tan Kim Ching陈金钟
生于道光九年 卒于光绪十八年(1829-1892)

父亲陈笃生

母亲李淑娘

妻子蔡霞娘(蔡延龄之女)

子:善继、道纯、克让、巨川、幼英、佳节、应世、少康、光亮、遐龄

 女:青霓、兰娘、惠娘、温娘、来娘、宁娘、足娘、吉娘、昆娘、伸娘

陈金钟在武吉布朗的坟墓 Tan Kim Ching grave at Bukit Brown Cemetery
撰写林志强by Walter Lim



2015年1月22日星期四

少年陈延谦


陈延谦(Tan Eam Kiam),字益吾,又名逊南居士,止园老人,祖籍同安莲花澳溪,生于1881年,父亲陈仲款,在家乡务农,一家八口勤俭度日。他在10岁时入私塾读书,后来乡间遭遇瘟疫,浩劫过后仅留下父子二人。

19世纪90年代开始,第三次世界性的鼠疫大流行,鼠疫也由此进入福建,首先在厦门蔓延,并造成大量的人员伤亡。民国同安县志记载,1894年(光绪二十年),鼠疫大流行,同安 “大疫,鼠先死,染者或肿项,或结核,吐血,流行甚盛”。

父亲悲伤之余,决定离开故乡,他带着陈延谦到缅甸谋生,陈延谦过后辍学。后来独自陈延谦回到乡下,直到18岁才到新加坡谋生。



Bukit Brown
by Walter Lim
武吉布朗,撰写林志强

2015年1月21日星期三

武吉布朗——充满文化艺术气息的“露天博物院”



武吉布朗位于麦里芝蓄水池以南,连同毗邻的坟山,形成中国以外最大的华人坟场,2011年,政府决定开辟穿越坟场的新道路,这引发民间组织展开抢救频临消失的历史,在无意之间拼凑出武吉布朗惊艳的一面。

武吉布朗坟场成立于1922年,50年后封山,这正是革命元老的凋零期,四、五十位维新与革命领袖者长眠于此。如率领六百南洋商绅向身陷瀛台的光绪请安的邱菽园;在小桃园力救章炳麟、邹容的陈楚楠;极力宣扬维新并与中兴报笔战的《总汇新报》东主梅泉宝;精通三民主义并为革命组织露天演讲的林镜秋;尽管他们生前理念对立,但百年之后都在武吉布朗为邻,和平共处,而他们的事迹足以汇成一部革命史。新加坡是商贾齐集之地,除了历史名人,也有不少达官贵人,更少不了辛勤打拼的早期南来华人。多层次的历史,为武吉布朗披上一层层浓郁的人文色彩。

对常人而言,坟场仅是百年之后的归途,一堆白骨,与黄土砖石堆砌而成的墓茔,对武吉布朗来说,这却是文化重镇,艺术之都。雕工精美的青石浮雕,每一片就是一幕经典小说的剧情,白素贞水淹金山寺,关羽刮骨疗伤,诸葛亮七擒七纵,八仙过海等等,剧情目不暇给,不少还是以镂空雕刻。欧洲入口的磁片也是亮点,以金属粉末绘上各式图案,经高温烧烤而成的磁片,这类磁片色彩略带幽光,已经成为收藏家的珍藏,多数的款式都可以在这里找到,武吉布朗更像一座露天博物院。

新加坡是南洋中心,东西方汇集之处,各地文化随着移民而流入,不同文化之间的撞击形成另一股新潮流,这也就是20世纪初盛行一时的南洋风。这股南洋风情也在武吉布朗飘逸,裸体天使代替金童玉女侍侯墓主,威风凛凛的武将被手持长枪的锡克卫兵取代,一段段孔明精彩的故事化成青石浮雕,坟墓就由多元文化色彩拼凑而成。

去年,武吉布朗被世界文化遗迹基金列入消逝中的世界文化遗迹之观察名单。今年,《孤独星球》推荐新加坡为2015年全球最佳旅游国,武吉布朗也是旅游景点之一。在未来,武吉布朗或许会成为人生必到的100个景点之一。



Bukit Brown   - An "Open Air" Museum filled with Art and Culture 

Located south of the Macritchie Reservoir and set in verdant green, Bukit Brown and its neighboring cemeteries collectively form the largest Chinese immigrant graveyard outside of China. In 2011, the decision by the Singapore government to build a new highway through this cemetery sparked a ground-up effort to save a disappearing facet of Singapore’s past. . In so doing, this community of individuals started to unravel a forgotten history and heritage embodied and embedded in the stones of Bukit Brown.

50 years after Bukit Brown was established in 1922, the government stopped all burials within its precinct. This closure coincided with the time when between 40-50  (1911) Chinese revolutionary pioneers passed into history and found their final resting place in Bukit Brown .  These gentlemen included a literary and patriotic giant by the name of Khoo Siok Wan, who had led 500 others to appeal for the immediate release of Emperor Guangxu who was under house arrest in China’s Forbidden City, and Tan Chor Nam who led the campaign to rescue Zhang Bing Lin and Zhou Rong -  the 2 leading intellectuals of their time from the clutches of the Manchu Imperial Court - to safe refuge in his villa in Balestier Road.  Others such as Boey Chuan Poh,  owner and lead writer of a publication (Zong Hui Xin Bao)  wrote extensively for the cause of constitutional monarchy and Lim Keng Chiew - a consummate orator and propagandist – lent weight to the revolution of 1911. Despite the ideological differences during their lifetimes, they now reside side by side, their  lives intertwined, speak of the turbulence and upheavals that was China’s fate.  Singapore was not only the place where the tycoons’ paths crossed, it was also focal point for many leading lights of the time and where countless masses came to toil.  This multi-layering of interconnected lives lends colour, texture  and nuance to Singapore’s history. 

Bukit Brown is also a  cultural heavy weight and a center of art.  Behind every elaborately carved tombstone is a classic Chinese tale of morality and literature.  The stones are a repository of Chinese classics, comprising iconic scenes from  Madam White Snake, Romance of the 3 Kingdoms, and the Tales of 8 immortals among many others.  It is a show case of intricately carved cultural motifs from artisans of a dying art in China and European imported tiles fired at high temperature with gold inserts that glitter faintly in the dark.  Many tiles of different origins and design have, over the passage of time, become treasured collectors’ items making Bukit Brown a veritable “Living Museum”

Singapore was the heart of South-East Asia (“Nanyang”), a confluence where East meets West.  The popular early 20th century Nanyang fashion was created when different cultures collide and blend into one another.   This was made manifest, when stone carved naked angels evolved from the traditional Golden Boy and Jade Girl, armed Punjabi Sikh guards from ferocious door guardians and Western style lions from their mythical Chinese counterparts.

Bukit Brown is in the World Monuments Watch list 2014 as an endangered world heritage site worthy of protection.  In October this year, as Lonely Planet voted Singapore as the best country to visit in 2015, Bukit Brown is one of their recommended sites.  In the not too distant future, Bukit Brown could well become one of the top 100 global sites to visit in one’s lifetime. 

Bukit Brown
by Walter Lim
武吉布朗,撰写林志强

2015年1月12日星期一

张家仁——复、兴、民、族、世、界,大、同、昌、前、裕、后

张家仁又名张寿山,1938年去世,享年59岁,他在1918年,即29岁结婚,育有4子女,儿子以国字为字辈,名字依序为天下太平,三名女儿却叫免生、错生、尾生,重男轻女的观念浓厚,不过最有趣的还是12名孙子,他们以孝为字辈,分别为复、兴、民、族、世、界,大、同、昌、前、裕、后。
按推断,张家仁最年长的儿子也只不超过19岁,甚至还未成年,因此有12 位孙子是不可能的事。
在以往,传宗接代是非常重要的事,正如不孝有三,无后为大,男丁有责任振兴家族,尤其是大房的长子嫡孙。闽南有这样的习俗,父亲去世时,如果没有孙子,或孙子太少,就会在墓碑上“增添”孙子的人数,在以往,这是视为必须的,儿子有义务为家族添丁。在无法预测的情况下,如无法达到指定孙子的人数,其他兄弟的后人就会过继填补。
张家仁祖籍海南,相信当时还没有任何孙子,至于海南人是否有类似习俗,或为何要增添孙子人数,恐怕还需要更多的调查。


Bukit Brown
by Walter Lim
武吉布朗,撰写林志强

2014年12月29日星期一

诗人冯蕉衣碑文出自郁达夫手笔?


 曾翻阅各种有关冯蕉衣史料的文史爱好者林志强认为,墓碑上的题字应该是出自郁达夫之手,冯蕉衣哥哥的后人也以为墓碑是郁达夫所写的。但是,有些人在比对郁达夫和墓碑上的字迹后,又觉得两种字体相去甚远,碑文应该不是郁达夫所题。

谢燕燕
chiayy@sph.com.sg


金马奖最佳导演许鞍华执导的影片《黄金时代》,把世人的目光重新聚焦在中国东北女作家萧红身上。在那个文学创作的“黄金时代”,本地也曾出现一位际遇与萧红有些相似的年轻诗人冯蕉衣。
冯蕉衣这位潮州诗人才华横溢,曾用过拉因、砂金等笔名,在上海出版过《衡窝集》;24岁南来后继续耕耘,在新马诗坛占有一席之位。但他一生历尽沧桑、穷困潦倒,最后英年早逝。
他在1940年的双十节,因病突然谢世时才27岁,当时为他举殡入殓的是赫赫有名的文人郁达夫。冯蕉衣位于武吉布朗密林中的墓,2012年中被寻墓人吴安全发现后,却引来一个有趣的问题;墓碑上的题字,究竟是不是出自郁达夫之笔?
曾翻阅各种有关冯蕉衣史料的文史爱好者林志强认为,墓碑上的题字应该是出自郁达夫之手,冯蕉衣哥哥的后人也以为墓碑是郁达夫所写的。但是吴安全曾问过好些人,大家在比对郁达夫和墓碑上的字迹后,又觉得两种字体相去甚远,碑文应该不是郁达夫所题。
曾经赋诗悼念冯蕉衣的本地文坛宿将刘思,1986年接受《联合早报》记者吴启基访问时却让上述疑团变得更加扑朔迷离。刘思在《颓废是伪装的——诗人刘思忆郁达夫在新加坡》一文中说,郁达夫与“吼社”同人如冯蕉衣关系密切,冯死时,由“吼社”一群朋友组成的治丧委员会要求郁达夫为早逝的诗人题写墓碑,他当时满口答应。但是郁达夫接下这项工作后却迟迟未见交件。
刘思记得自己当时在牛车水南天酒楼对面一家商行工作,有一天郁达夫和报馆同事到珍珠巴刹用餐,看到他在商行内便冲了进去,连招呼也不打就说:“我最近太忙了,蕉衣的字还没写。”刘思当时笑着回答:“希望你能尽快写好,到时我到你处去拿。”
根据吴启基的那篇报道,刘思当时肯定冯蕉衣墓碑上的字出自郁达夫之手,但他却把墓的地点记成是碧山亭。林志强是基于刘思的上述谈话,认定冯蕉衣墓碑上的字出自郁达夫之手。他还揣测郁达夫不是书法家,字体有时会不稳定。
新加坡文艺协会永久名誉会长骆明记得六七年前,郁达夫的孙子郁峻峰曾带着富阳和杭州电视台的摄制队到新加坡,并通过他的安排找了刘思和方修等人来谈郁达夫在新加坡的事迹。骆明记得刘思当时曾提及郁达夫答应为冯蕉衣墓碑题字一事,还提到他曾亲自到《星洲日报》找郁达夫,要跟他拿已答应写的字,但最终是否拿到就不得而知了。骆明说,郁达夫的后人正在筹划出版《郁达夫在新加坡文集》,并准备在中国和新加坡同时举行发布会。
虽然文献记录说墓碑是由郁达夫所题,但是本报咨询过好些人,包括本地一些著名书法家,大家在比对郁达夫所题的《纪念诗人冯蕉衣特辑》和墓碑上的字体时,都认为两者相去甚远,不大可能出自同一人手笔。除了笔触不同,郁达夫的字率真不拘,碑上的书体拘谨守法。
从冯蕉衣1940年底逝世到郁达夫于1942年2月4日与胡愈之、王任叔因日军攻陷新加坡而匆匆逃离新加坡,间中只有一年多时间,郁达夫会否因工作太忙,加上时局不稳,没来得及履行承诺便逃难而去?这是个耐人寻味的悬案。
记者最近随吴安全和林志强穿越武吉布朗密林,寻访冯蕉衣的墓时,只见墓碑上写着生卒年,除此之外便是一行“诗人冯蕉衣之墓”。
吴安全说,他是在2012年某一天,在密林中躲雨时被墓碑上的题字所吸引。在武吉布朗墓群中,以诗人自居的坟墓非常少见。据他所知,除了冯蕉衣,便是曾经担任中华总商会秘书的康研秋。葬在那里的诗人则有邱菽园和陈延谦。
巧的是,在那之后不久,冯蕉衣的侄孙女突然电邮吴安全,想知道叔公的墓是否受造路工程影响。吴安全与她联络时,她表示冯蕉衣的墓一直由她父亲冯笃骏照料,但父亲已在两年前去世。
本报通过这位侄孙女找到冯蕉衣侄女冯剑萍(73岁)。冯剑萍的父亲冯海泉是冯蕉衣的同父异母哥哥。冯蕉衣去世后不久才出世的冯剑萍,对叔叔的事迹非常感兴趣。她曾听长辈说过叔叔在病重时,他的女友郭坤成曾扶着他找她父亲,但是他们家当时生活十分清苦,父母和两名哥哥挤在租来的小房间里,根本就没有能力照顾叔叔,最后是由叔叔的朋友合力出钱,为他租个床铺栖身养病。